Jihlavské listy

Řidič Vysočiny 2012

28-04-2012

   Šestnáctému ročníku Řidiče Vysočiny počasí přálo. Ne jarní, ale letní počasí, ke kterému se přidal silný vítr až odpoledne po dojetí soutěže.

   Ráno čekalo na šedesát posádek osmdesát kilometrů po neznámých silničkách kraje a osm kontrolních stanovišť a dvě tajné kontroly.

   Letos se možná trochu víc kufrovalo a na první kontrole, která poměřila řidičské topografické znalosti, se dlouho čekalo. Za to se na konci technický ředitel závodu Antonín Herálecký omluvil.

   Dotazy letos padaly i na chyby v itineráři, ne každému seděli dané kilometry. „Každé vozidlo má nějakou chybu,“ vysvětlil soutěžícím Herálecký. Dle jeho slov záleží i na nafoukání pneumatik, nebo jaké na autě máme namontovány.

   „Trasu jsme měřili na několika vozidlech, jako to děláme každým rokem. Kdo zjistí nějakou odchylku, musí s ní počítat a stále si ji přičítat nebo odečítat vzdálenosti, či anulovat před každou křižovatkou, záleží na vás, jak jste šikovní a jak se s tím poperete,“ dodal.

   Úkol z topografie nebo paměti, rozjezd do kopce, jízda zručnosti, rychlostní slalom, přemístění pneumatiky, první pomoc a testy, takové byly úkoly na jednotlivých kontrolách. Plus tajné kontroly, včetně té na rychlost.

   Veselí a poměrnou zábavu vyvolala disciplína Kolo, kdy si řidič musel v autě obléknout výstražnou vestu, doběhnout pro pneumatiku, tu položit před vozidlo, opět v autě si vestu oblékl spolujezdec a pneumatiku musel zase odnést na původní místo vzdálené mnoho desítek metrů, a to vše na čas.

   Úkol nezřídka provázelo doslova funění „silnějších“ soutěžících, naopak děti disciplínu zvládaly velmi dobře, včetně desetiletého Petra, který jel s maminkou Pavlou Příhodovou z Chroustova na Žďársku.

  Hlavu pak některým zamotala první pomoc – vyprošťování zraněného, kde se očekávalo vytažení figuríny z vozu tzv. Rautekovým manévrem. Málokdo ten termín vůbec kdy slyšel.

  „Moc se nám to líbilo, je to další dobrá zkušenost,“ řekly po závodě Dana Kozdasová se spolujezdkyní Mirkou Floriánovou. Jely vůbec poprvé a byly rády, že si například zopakovaly první pomoc. Co na tom, že trochu kufrovaly. „Když někam jedu, taky bloudím, takže se tomu už nedivím,“ říká s humorem paní Dana.

   Jak potvrdili pořadatelé, ředitel policejní školy Zdeněk Sadecký a ředitelka Jihlavských listů Eva Krpálková, o motoristickou soutěž je mezi amatérskou veřejností stále obrovský zájem. I proto se letos jel již XVI. ročník.

 

Výsledky:

Celkové pořadí

1.      Ondřej Lukáč, Lukáš Komárek (Kozlov, Jihlavsko), Opel Vectra

2.      David Oravec, Milan Strosz (Třebíč), Škoda Felicia RS

3.      Michal Hobza, Michaela Hobzová (Velká Losenice, Žďársko), Fiat Stilo

 

Kategorie řidič-dítě

1.      Vladimír Roupec, Petr Hlaváček (Telč), Citroën C2

 

Kategorie dámská posádka

1.      Lenka Oravcová, Jaromíra Oravcová (Třebíč), Škoda Felicia

 

 

Další informace o akci naleznete zde pod záložkou Řidič Vysočiny

 

Místo konání: start: Pístov kasárna, cíl: areál Výcvikového střediska Pouště VPŠ MV v Jihlavě (Kraj Vysočina)
Čas konání: 08:00

Fotografie

Komentáře

Žádné komentáře

Nový komentář

Jméno*: 
E-mail: 
Www: 
Komentář*: 
Kontroní kód*: 
Kontrolní kód je součet čísel 6 a 8, za který napíšete číslo 23.

Vložit komentář
« zpět

Jak se Vám líbilo

14-04-2019

S Jihlavskými listy za pohádkou - Zajíčku a slepičko, čípak je to vajíčko?

Hraje: Divadlo Kos

Místo konání: Jihlava - Divadlo Na Kopečku
Více »Cena od: 70 Kč
17-03-2019

S Jihlavskými listy za pohádkou - Splněná přání

Hraje: Divadlo Mazec

Místo konání: Jihlava - Divadlo Na Kopečku
Více »Cena od: 70 Kč
17-02-2019

S Jihlavskými listy za pohádkou - Myšáci jsou rošťáci

Hraje: Divadlo Minaret

Místo konání: Jihlava - Divadlo Na Kopečku
Více »Cena od: 70 Kč

ZA POHÁDKOU S JIHLAVSKÝMI LISTY
PRAVIDELNÉ FOTOSOUTĚŽE JIHLAVSKÝCH LISTŮ
SPORTOVEC
JIHLAVSKA
SPORTOVEC KRAJE VYSOČINA
Jihlavské listy pořádají pohádky ve velkém sále Reform kina Dukla Jihlava
Více informací najdete na www.jihlavske-listy.cz

Jihlavské listy pro Vás chystají řadu zajímavých fotousoutěží. Hlasování probíhá na našich webových stránkách www.jihlavske-listy.cz

Jihlavské listy ve spolupráci se Statutárním městem Jihlava a DDM vyhlašují XVIII. ročník soutěže "Sportovec Jihlavska 2017".
Vyhlášení nejlepších sportovců Kraje Vysočina, jejímiž vyhlašovateli jsou Jihlavské listy a Kraj Vysočina. Během slavnostního galavečera jsou vyhlašovány výsledky čtenářské ankety a odborných ocenění.
Více » Více » Více » Více »
HOMEPAGE|O FIRMĚ|PŘIPRAVUJEME|FIREMNÍ AKCE|SEMINÁŘE|PŘEDPRODEJE|ARCHIV AKCÍ|ŘIDIČ VYSOČINY
© 2007 Parolaart s.r.o. edited by N.E.S.P.I